Varför rasade Terra Luna?

Vad är Terra Luna?

Terra (LUNA) token rasade till $0.02 (0,2kr) från $120 (1173kr) st, Ett fall på nästan 99.9%, av dessa 99,9% försvann 99 % de första 48 timmarna efter den 11maj. Idag har den tappat ännu mer och är i stort sätt inte värd något alls jämfört med för mindre än en månad sen( 0.001547kr/st, 24maj 2022) För att förstå varför Terra luna rasade behöver vi först förstå vad Terra luna är och hur det funkar!

Hur fungerar Terra luna?

Terra luna är uppdelat i 3 olika delar. Den är baserad på sin egna blockkedja. Blockkedjan är bygg för att driva globala betalningar snabbt och kostnadseffektivt, likt Alipay. Terra Luna är ”pegged” eller sammanlänkat med olika nationella valutor så som Dollarn och sydkoreanska won:en. Detta gör man för att bibehålla ett visst värde knutet till valutan. Dom har även över 3.5 miljard dollar i bitcoin reserver som är en av världens största bitcoin reserv.

Vad är Terra krypto

Terra token kallas ofta luna. Luna är kopplat till stabiliseringsmyntet TERRA(USD) som vi kommer förklara längre ner i texten. När priset på stabiliserings myntet TERRA (USD) går ner ”bränner” man Luna för att minska utbudet och på så sätt öka priset på Luna. Högsta noterade priset på luna var 119.55 dollar (1169,25kr) i april 2022. Luna är idag placerad på plats 41 över största kryptovalutan med ett marketcap( antal tokens x priset) på 1.5 miljarder dollar.

Varför tappade terra luna så mycket?

Både Terra (Luna) och Terra(USD) är skapat av bolaget Terraforms Labs som skapades 2018 i Seoul i sydkorea. Mannen bakom Terraforms heter DO Kown.

Grundtanken är att Luna är balanserat mot en annan valuta, TerraUSD. När Luna tappa värde skulle man på bränna/förstöra luna och samtidigt skapa Terra Luna. Och nära luna ökade i värde så bränner man TerraUSD och skapar Luna för att öka utbudet och på så sätt minska värdet på Luna.

Anledningen till raset har många olika faktorer. Det ena är Do Kown rykte som affärsman inte är fläckfritt och på så sätt skapar en oro kring Terra som helhet eftersom att man inte känner att all information som företaget släpper behöver vara sant. Man kan även argumentera om företaget sköts med allmänhetens bästa i sitt intresse eller fall det finns intentioner att göra det så bra som möjligt för sig själva.

Den andra stora anledningen är ett rykte om att Terra luna hade lånat ut en stor del av sina bitcoin från deras reserv. Låntagaren av bitcoinsen började sedan sälja stora delar av innehavet och på så sätt påverkade priset på bitcoin och då i sin tur påverkade stabiliseringen/värdet i Terra. Detta gjorde att många sålde sina innehav i Terra och det som då skulle stabilisera värdet i valutan fungerade då istället som en spiral neråt. Vilket ledde till fler panik försäljningar av Terra.

Kommer Terra Luna återhämta sig?

Terra Luna har sedan sin krasch hoppat uppåt och neråt i sitt värde. Även om det finns chans att fortfarande göra stora procentilla ökningar i myntet så är sannolikheten att dem kommer återhämta sig till sin storhetstid på 119dollar st väldigt liten. Valutan är fortsatt ifrågasatt och stabiliseringen som skulle hjälpa dom att upprätthålla ett visst värde visade sig fungerar som ett ankare när det väl sjönk. En väldigt volatil valuta som man bör vara försiktigt att handla med.

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *