Hur skattar man på krypto 2022?

Behöver jag skatta på mina krypto investeringar?

Bild på krypto. Etherium , bitcoin och ripple. Hur man betalar skatt på krypto

Jag har gått med vinst på mina krypto-valutor. behöver jag skatta?

När det kommer till skatt och krypto är det just nu väldigt svårt och tidskrävande att deklarera detta. Det enkla svaret är att du som har innehaft och sålt krypto-valutor och har gått med vinst under året ska deklarera detta som vinst och betala skatt på 30 av ökningen. Det vill säga att du i detta fallet har handlat krypto för 10.000kr och gjort en värdeökning på 5000kr. Du har då 15000kr i krypto-valutor med en vinst på 5.000kr. Av dessa 15.000kr är det endast vinsten du ska skatta för dvs 5000kr. För att räkna ut hur mycket du ska skatta tar du 5.000 x 0.3 = 1.500kr ( Nuvärdet-grundinvesteringen x procentsatsen på skatten).

Jag har handlat med krypto, hur ska jag skatta?

Fall du har handlat med dina krypto-valutor ser skatteverket det som en försäljning av valutan. Det betyder att när du handlar med krypto så gör du en försäljningstransaktion. Det vill säga att har du handlat ett par skor för 1.000kr via krypto-valutor så betyder det i skatteverkets ögon att du har sålt dina kryptos till SEK och sedan handlat skorna för SEK. Du behöver då deklarera din försäljning vid tillfället av köpet av skorna. Detta gäller även när du har använt dina kryptos till

  • sålt kryptovaluta
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, till exempel USD
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovaluta
  • använt kryptovaluta som spelinsats.

Jag har gått med förlust på mina investeringar. behöver jag skatta då?

Ibland blir våra investeringar inte som vi tänkt oss och förlusten gör sig påmind. I Sverige är vi dock väldig generösa när det kommer till avdrag. Till skillnad mot vanliga aktier där du har rätt att dra av 30% av förlusten har du i dina krypto-förluster rätt till att dra av 70%.

I detta exemplet räknar vi att du har investerat 10.000kr och förlorat allt. Värdet på din plånbok är 0 och förlusten är 10.000kr. Du har du rätt i din deklaration att dra av 7.000kr som blir en minskad skatt för året. Har du innan denna korrigeringen fått beslut att betala 3.000kr till skatteverket och sedan gör detta avdraget betyder det nu att får tillbaka 4.000kr. Så har du gjort en förlust kan det vara värt väldigt mycket att gå igenom hur mycket du har förlorat och sedan deklarera det då du kan få tillbaka en stor del av din förlust på så sätt.

”Ingenting är säkert här i världen, förutom döden och skatten”

Benjamin franklin

Hur deklarerar jag krypto?

Krypto-valutor ska deklareras i K4 – övriga värdepapper & andra tillgångar tillsammans med din inkomstdeklaration. Hur och vad du anger i dessa papper är beroende på hur dina köp har gått till. Jag rekommenderar dig som deklarerar krypto för första gången att följa skatteverket instruktioner som du hittar här. Har du svårt att förstå exakt hur du ska deklarera rekommenderar vi dig att ringa skatteverket för att få så bra handling som möjligt.

Börja investera

Är du sugen på att börja investera i krypto men är osäker på hur du ska göra?
Genom att gå till våra sida Nyheter kan du läsa mer om aktuella händelser inom kryptovärlden.
Är du intresserad av att hitta de bästa platserna att köpa och sälja krypto på så kan du gå in och hitta det på vår sida
Topplistan. Just nu har vi flera olika erbjudande som ger dig krypto helt gratis direkt vi registering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *