Vad är NFT? Non-fungible token!

Kodremsa på en datorskärm för att visa att NFT bygger på kod

Vad är en non fungible token?

Non fungible tokens eller NFT som det även kallas är ett fenomen som har prytt nyhetsrubrikerna väldigt mycket under den senaste tiden. Inte minst för de extrema summorna som många NFT;s har sålts för. ett bra exempel på en sådan försäljning är Cryptopunk 7523 som såldes för över 11 miljoner dollar.

För att förstå varför någon skulle vilja spendera så mycket pengar på en bild som man kan söka fram på google måste vi gå in lite mer på djupet. Non Fungible token betyder att den inte går att byta något lika. Du kan byta en Bitcoin mot en annan Bitcoin utan att ändra på något värde men du kan inte byta din telefon mot din grannes eftersom att innehållet i dessa är olika och på sätt har du ändrat värdet.

Samma gäller för NFT, varje NFT som finns är ett unik exemplar av den och ingen i världen är samma. Likt mer traditionell konst som är målade på oljedukar så som Mona Lisa så finns det många kopior men bara ett original, priset sitter alltså inte i själva bilden eller målningen utan historian är det som gör värdet.

Vad kostar en NFT?

Varje NFT är helt unik, även om 2 NFT på ytan skulle se identiska ut så är där skillnader under ytan. Varje NFT som görs eller säljs/köps lagras på det som kallas blockkedjan(Blockchain). Blockkedjan är egentligen en digital databas som spara alla händelser som gör med NFT och kryptovalutor att göra. Det som gör blockkedjan viktigt när det kommer till NFT är att varje köp går att kontrollera och verifiera, vilket gör att du kan med 100% säkert bevisa ditt ägande och att produkten du äger är originalet. Detta förhindrar plagiat och kopieringar av konstverk.

NFTS har trots sin korta period i rampljuset förändrats väldigt mycket och fortsätter hela tiden att förändras, Det som började som ren digital konst har idag utvecklas till värdehandlingar för diverse olika tillgångar. Vissa projekt så som FULLSEND METACARD ger dig tillträde till exklusiva konserter och företräde till realses av produkter som de säljer. Andra ger dig exklusiva möjligheter att nätverka med förmögna personer som Bored ape yacht club (BAYC).

En länk till Coinbase där man kan handla kryptovaltuor så som coinbase
Testa Coinbase och få 100kr i bitcoin efter du handla krypto för 1000kr

Alla dessa faktorer spelar såklart in på vilket pris någon är villig att betala för att vara ägare av en specifik NFT. Men som vi redan har nämnt i texten så är folk villiga att betala miljonbelopp för att vara delaktiga i dessa projekt.

Hur köper jag en NFT

För att kunna köpa en NFT finns det ett par grundläggande saker du behöver bestämma dig för. Vilken blockkedja är projektet du vill investera i byggd på? I Detta exemplet kommer vi utgå ifrån att ditt projekt är bygg på ETH (Ethereums) blockkedja.

  • ETH som täcker priset på NFT + Gas. du kan handla ETH här
  • En krypto plånbok som kan hålla NFT. Är du osäker på vilken du ska använda så kan du kolla här

När du har följande saker så går du in via webbläsaren i din plånbok på www.Opensea.io och kopplar samman din plånbok med hemsidan. Där efter är det bara att välja och vraka på alla tusentals NFT som det finns att välja mellan. När du gjort ditt val trycker du köp, betalar avgiften. Efter detta är du nu den nya verifierande ägaren av din egna NFT.

Obs dock att det finns många som döper sina projekt till likartade namn som kända projekt för att lura dig som är ny i kryptovärlden att köpa vad du tror är ett välkänt projekt när du egentligen köper en SCAM.

Similar Posts

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *