Att blanka / gå kort, vad menas?

En bild förklarar visuellt hur det ser ut när man blankar.

Vad menar folk egentligen när de säger att de ska blanka en aktie eller vald valuta?

Blankning kallas det när man säljer ett finansiellt instrument (oftast en aktie) som man från början inte äger. Det kallas att blanka eller ”ligga kort”. Syftet är att kunna tjäna pengar på en aktie även om priset sjunker.

Normalt sett köper man ju en aktie för att man tror att priset över tid ska stiga, men blankning blir motsatsen eftersom man då hoppas att priset ska sjunka.

Är det riskfritt att blanka en aktie?

Blankning innebär en relativt stor risk. Vid vanliga aktieköp finns en begränsad risk, en placering blir aldrig värd mindre än noll kronor. Vid blankning kan en aktie i princip stiga hur mycket som helst av en kursuppgång och du måste då kunna betala den aktuella kursen.

Vilka risker finns det att blanka ett finansiellt instrument?

Om man blankar en aktie som sedan stiger i värde innebär det att man gör en förlust. Det beror på att man lånat aktien och sålt den på marknaden i förhoppning att kunna köpa tillbaka den billigare.

Det finns även en administrativ kostnad förknippad med blankning och en ränta som man betalar för själva lånet vilket innebär att blankningen blir en förlustaffär även om aktiekursen står stilla.

Man brukar säga att en aktie kan gå ned max 100 % medan den teoretiskt kan stiga hur mycket som helst – inom rimliga gränser såklart. Det finns dock några faktorer som är viktiga att ta hänsyn till innan ett beslut om blankning och det är till exempel förvärv, uppköp, bud och annat som kan göra att kursen stiger kraftigt.

Många väljer att köra med hävstång vilket innebär ännu mer risk och men också reward.

’Play big to win big!’

– Johannes Lorenz

Anmälningsskyldighet vid större insatser.

Större blankningspositioner måste anmälas till Finansinspektionen. Det gäller positioner som överstiger 0,2 % av bolagets aktiekapital. Därefter måste varje steg om 0,2 % anmälas, både upp och ned.

Det här gäller både aktier som handlas på reglerad marknad, och aktier som handlas på en multilateral handelsplattform (MTF) som t.ex. First North. Anmälningsskyldigheten gäller både för fysiska och juridiska personer.

Att tjäna pengar under en björnmarknad är alltså möjligt men det kan också kosta dig dyrt.

Om du inte än är så insatt så tipsar jag dig att köra DCA.

Vill du lära dig mer om nyheter kring krypto och investeringar?

Vill du köpa själv investera i krypto likt miljoner andra?

Vi på Kryptofy är inte finansiella rådgivare eller registrerade analytiker. Vi erbjuder inte vår tro som handels rekommendationer för dig att kopiera. Det är upp till dig att fatta dina egna beslut som vad du vill göra med din egen portfölj.

#Ethereum #Bitcoin #Google #Crypto #Krypto

Similar Posts

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *