|

Varför rasade krypto/bitcoin pga ftx 2022?

Bitcoin rasade i november 2022. Anledningen är att Kryptobörsen FTX visade sig vara en scam.

FTX orsakade sin egna crash

FTX den tredje största exchange plattformen ansökte om konkurs den 11 november 2022. Sam bankman fried skaparn och hjärnan bakom FTX och en hedge fund som heter Alameda Research. När Alameda Research finansiella data läcktes till allmänheten så skapades snabbt en oron kring samarbetet mellan Alameda och FTX.

FTX egna exchange token

FTX använde sig av en exchange token som heter FTT. FTT HODL:ers fick av FTX lägre avgifter vid köp via deras exchange och därav köpte många av deras användare tokens.

I de läckta dokumenten från Alameda visade att av deras totala värde på 12Miljarder dollar så var 6 miljarder låsta i FTT. Ett problamtiskt förhållande mellan företagen fall det skulle vara så att FTT av någon anledningen tappade värde snabbt så skulle Alameda inte ha möjligheten att sälja alla tokens och därav förlora extrema mängder pengar.

Lånar mot FTT

Det visade sig även att Alameda använde dessa FTT tokens som säkerhet till FTX för att låna ”riktiga pengar” från deras kunder. Alltså pengarna som privatpersoner satte in på deras konto togs från dom utan deras vetskap och lånades ut till Alameda. Ett ännu större problem fall FTT skulle tappa värde snabbt.

Binance ger nådastöten

Binance VD Changpeng Zhao investerade tidigt i FTX och beslöt sig för en tid sen att använda sin buy out option och lämna FTX tillsammans med 2 miljarder värt av FTT tokens och ägde därför en stor del av FTT som fanns tillgängliga.

När CZ tweetade att han skulle sälja sina andelar i FTT förstod marknaden att priset på FTT skulle rasa snabbt och började därför i panik sälja av sina innehav. Detta resulterade i att priset på FTT tappade värde snabbt. Detta gjorde att Alamedas 6 miljard av FTT inte var värdet något alls.

Detta skapade panik hos både Alameda och FTX pga av lånen som FTX har gett till Alameda. FTX som har lånat ut alla sina pengar till Alameda pausade möjligheten för kunder att göra uttag. Ett beslut som skapade panik och oro hos FTX kunder.

Binance köper FTX?

Sam såg bara en lösning på sitt problem och tog kontakt med CZ och kom överens om en deal att Binance skulle köpa FTX. Ett avtal som snabbt bröts och FTX var tvungna att ansöka om konkurs och FTX:s kunders kommer troligtvis inte få tillbaka sina pengar.

Sam som för bara några veckors sen var värd över 15 miljarder dollar är idag i konkurs. FTX kollaps startade en Crash i den volatila krypto världen. Troligtvis kommer denna crashen återhämta sig och i framtiden endast se ut som en liten nedgång i de stora kryptonen som Bitcoin och ETH.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *